מהם שתלים דנטלים?
שתלים דנטליים עשויים מחומרים מלאכותיים (סגסוגת טיטניום) ומהווים תחליף מלאכותי לשורש חסרה של שן.
השתל מוחדר לעצמות הלסת לשם יצירת בסיס מוצק להרכבת כתר אחד או מספר כתרים. במשך הזמן, תאי עצם מתפתחים סביב השתל ומחזקים אותו למקומו. לאחר שהעצם סביב השתלים מתחזקת והשתלים מתייצבים במקומם, ניתן להשתמש בהם כבסיס להרכבת חלקי שיקום הכוללים מבנים וכתרים.
מה ההבדל בין שתלים לשיניים תותבות?
ההבדל המרכזי בין שתלים לשיניים תותבות הוא היכולת להפעיל כח בעת הלעיסה.
יכולת הפעלת הכח עבור שיניים תותבות היא כ- 20% בעוד שעבור שתלים דנטליים הכח עולה משמעותית לכ- 80%.
בנוסף, לשתלים הדנטליים יש יתרון אסתטי - הם בעלי מראה טבעי כיון שהותאמו למבנה הייחודי של פה המטופל.
כיצד מתבצעת השתלת שיניים?
השתלה היא פעולה כירורגית פשוטה המתבצעת בהרדמה מקומית, כמו כל טיפול שיניים אחר.
איזה שתל מתאים לי?
קיים כיום מגוון רחב של שתלים, ביניהם - חרוטיים, צילינדריים, רחבים,צרים,ארוכים וקצרים. תפקיד הרופא המטפל הוא לקבוע את סוג השתל ומיקומו בלסת כיוון שלכל מתרפא יש אנטומיית לסתות משלו, וחשוב מאוד להתאים את סוג השתל ומיקומו לצרכים הייחודיים שלו. לכן, לשם להצלחת התהליך קיימת חשיבות רבה למידת המקצועיות והנסיון של הרופא המטפל.
האם יש מגבלת גיל להשתלות?
לא.
ניתן לבצע השתלה בכל גיל (החל מגיל 17). הרופא המטפל לוקח בחשבון את מצב בריאותו הכללי של המטופל ומצב הלסת שלו בכדי להחליט על כשירותו לבצע טיפולי השתלה. שיקום בעזרת שתלים בגילאים מבוגרים תורם משמעותית להעלאת איכות החיים ולתחושת הביטחון של המטופל.
האם ניתן להשלים שן חסרה במהלך עקירה?
כן.
פעולה של השלמת שן חסרה נעשית בטכניקת שיקום זהירה, תוך שימוש בשתלים מתאימים. לרב תוך שימוש בשתלים בעיצוב קוני (דמויי שורש) שיש להם חיבור של משושה פנימי.
האם ניתן לייצב תותבת ע"י שתלים?
כן.
השתלים מאפשרים שיפור אחיזה של שיניים תותבות. שיעור המטופלים שעוברים טיפולי ייצוב שיניים תותבות בעולם באמצעות שתלים הולך וגדל בשל סיכויי ההצלחה הגבוהים של הטיפול.
מה משך תקופת הקליטה לאחר ביצוע שתלים?
תקופת ההמתנה המומלצת בין ביצוע השתלים להתחלת תהליך השיקום הינו 3 חודשים עבור הלסת התחתונה ו- 6 חודשים עבור הלסת העליונה.
קיימים מקרים בהם ניתן לבצע העמסה מיידית - כלומר, התקנה של השיקום (כתר, גשר, תותבת) מייד לאחר ביצוע ההשתלה. ההתאמה לתהליך מהיר זה היא בידי הרופא המטפל ומתבססת על מצב החניכיים ושאר השיניים בפה, מיקום השתלים וטיב עצם הלסת.
כמה שתלים צריך לכל שן?
לרב די בשתל בודד על מנת לייצר בסיס רחב לשן החדשה. במהלך הבדיקה הראשונית, ובהתבסס על צילומים מדויקים מתבצעת ההחלטה. בשן טוחנת לדוגמא, ניתן להשתמש בשתל אחד רחב או בשני שתלים צרים, לפי המלצת הרופא.
האם ניתן לבצע שתלים בכל מקרה?
כדי להתקין שתלים דנטליים יש צורך בעצם עבה, דחוסה ובריאה באזור בו מתבצעת ההשתלה ובבריאות כללית טובה. הסיבה לכך היא הפעלת הכח הרב על השתל בפעולות היומיום.
במקרים בהם חסרה עצם, ניתן לבצע ניתוח אוגמנטציה - ניתוח להוספת עצם ולאחריו מתבצע הליך ההשתלה. בניתוח מסוג זה מוסיפים תחליף עצם אליו תיבנה עצם חדשה שתיצור רצף עצם עליו אפשר לבצע שתלים.
האם השתלה כרוכה בנפיחות וכאבים?
לרב לא.
חשוב לבחור ברופא שמקפיד על סביבה סטרילית וטכניקות שיקום והשתלה נכונות, וכך אפשר לצמצם משמעותית את הסיכוי לתופעות אלה.
מהן הבדיקות שיש לערוך לפני ביצוע שתלים?
יש לערוך בדיקה קלינית ורנטגנית (כולל צילום של עצם הלסת). מטרת הצילום היא לוודא שקיימת עצם ברמה ובאיכות מספקים.
האם יש חשיבות לבחירת החברה שמייצרת את השתלים?
ע"ס מחקרים קליניים, ניכר כי אין הבדל בין היצרנים השונים לגבי שרידות השתלים.
עם זאת, מומלץ לבחור שתל של חברה מוכרות בתחום, בעלת אישור FDA , CE או משרד הבריאות.
מה הם סיכויי ההצלחה?
בשנה הראשונה עומדת הצלחת הטיפול בשתלים על כ-95%, עבור מגוון שתלים ושיטות שיקום. במהלך השנים, שרידות השתלים יורדת ולאחר 10 שנים עומדת על כ- 80%.
אורך חיי השיקום על גבי השתלים תלוי גם בתחזוקה השוטפת של הלסת והחניכיים. החניכיים הסמוכות לשתלים רגישות ביחס לשיניים טבעיות מבחינת שמירה על הגיינה ולכן מומלץ על ביקורות תקופתיות אצל רופא השיניים מדי 6 חודשים, וביקורים אצל השיננית.
במהלך השנים ייתכן שיעלה צורך לחזק בורגי השיקום או להדק את מאחזי התותבת.
טיפול מונע מוקדם יכול לחסוך בעיות רבות בהמשך.
מהו טיפול של הרמת סינוס?
הרמת סינוס הוא תהליך של השתלת תחליף עצם אשר מגדיל את נפח עצם הלסת ומרחיק את הסינוסים מהשיניים, מה שמאפשר השתלת שיניים.
הוא מתאים למטופלים שאצלם עצם הלסת העליונה אינה גדולה מספיק ולא ניתן לבצע השתלת שיניים אחוריות מבלי לפגוע בסינוסים.
טיפול הכולל הרמת סינוסים נועד גם לחזק את האחיזה של השן בעצם הלסת, כיוון שהוא מפנה מקום לשן לאחוז בלסת ולא מאפשר לסינוסים להתפשט על עצם הלסת כולה.
מהן ההכנות לטיפול הרמת סינוסים?
צילום שיניים פנוראמי וצילומיCT במטרה להעריך את כמות העצם החסרה ולבחור בשיטת הטיפול האידיאלית.
מה ההבדל בין הרמת סינוס פתוחה לסגורה?
בהליך הרמת סינוס פתוחה רופא השיניים מבצע חיתוך בחניכיים לשם חשיפת עצם הלסת והסינוסים. ההליך מאפשר הכנסת כמות עצם גדולה והרחבה ניכרת של עצם הלסת. ההליך מתאים לאנשים הסובלים מחוסר עצם נרחב וזקוקים להרמת סינוס משמעותית.
במקרה זה, הליך ההחלמה כולל השגחה קצרה במרפאה לאחר ההליך, ולאחר מכן ניתן לשוב לשגרה. לאחר טיפול זה יתכנו כאבים, נפיחות ודימום באזור הטיפול. תופעות אלה חולפות לאחר מספר ימים.
הרמת סינוס סגורה מתבצעת במידה ויש צורך רק בתוספת קטנה של עצם. השיטה כוללת ביצוע חור בחיך דרכו מוחדרת כמות העצם הרצויה. במסגרת הטיפול ניתן לשלב החדרה של השתל הדנטלי.
מהו שיקום על גבי השתלים?
השיקום על גבי השתלים נעשה באמצעות מבנה מטיטניום שעליו מורכב כתר- כיפת מתכת עם ציפוי מחרסינה. במקרים רבים כאשר יש מחסור נרחב בשיניים נהוג לעשות מספר שתלים במרווחים מסוימים ועליהם לעשות שיקום של גשר ע"י רצף של כתרים המחוברים יחד. במידה ויש נזק רחב יותר ולא ניתן לבצע שתלים בכל הפה כתשתית לבניית גשר טוטלי, ניתן לעשות מספר מצומצם יותר של שתלים לצורך חיזוק התותבת מתזוזות לצדדים. במקרים מסוימים ניתן להציע למטופל אפשרות של גשר במקום התותבת בעזרת שיטת "All On 4" .
מהי שיטת All-on-4 לשיקוום הפה?
?All on 4? היא שיטה חדשנית לשיקום הפה על גבי שתלים. באמצעות שיטת All on 4 ניתן לשקם לסת שלמה בעזרת כתרים על גבי 4-6 שתלים בלבד.
הטיפול בשיטת AllOn4 אינו מצריך זמן החלמה ממושך והוא מבוצע בהרדמה מקומית .
ככלל השיטה מיועדת ללסתות מחוסרות שיניים (לבעלי תותבות שלמות או כל השיניים מיועדות לעקירה). קיימת אפשרות לבצע את השיקום על 6 שתלים (במקום 4) במקרים בהם כמות העצם מעטה יותר או פחות איכותית. שיקום על 6 שתלים מאפשר לחלק את העומס בין יותר נקודות .
ד"ר ענת שמואלי: טיפולי שיניים, השתלות שיניים, הלבנת שיניים מרפאת שיניים ד"ר שמואלי, כפר-סבא http://www.drshmueli.co.il